pátek 2. prosince 2016

Vylaďte si interiér pomocí ořechového dřeva

Dřevo je součástí našich domovů již od nepaměti. A žádné moderní materiály ho nemohou úplně nahradit. Snad každý má doma nějaký dřevěný dekor.

Dnes se podíváme na úžasný ořech.

Mohutný listnatý strom se správně nazývá ořešák královský, resp. ořešák vlašský. Patří do čeledi ořešákovitých a jeho vzrůst dosahuje i výšky 45 metrů. Jedná se o jeden z nejčastěji pěstovaných stromů na světě. Má mnoho využití jako okrasný strom nebo medonosná rostlina. Pěstuje se i pro své plody vlašské ořechy. Zároveň se jedná o kvalitní a poměrně rychle rostoucí dřevo, které se řadí do skupiny sladkých dřev. Lze ho rozeznat podle originální kresby, kde běl (světlá vnější část kmene) má šedobílou barvu, někdy s jasně žlutými skvrnami na okraji a jádro je většinou tmavohnědé s jasným černým oddělením od běli.


Kde se s ořešákem můžete setkat?

Domovina tohoto stromu je nejspíš Balkán a Přední a Centrální Asie. Zde roste až na úbočí Himalájí. Rozšiřovat se do dalších částí světa začal již ve starověku. Za doby římské říše se dostal do severní a západní Evropy a v 17. století doputoval až do Ameriky. Velkými producenty ořechů jsou Francie, Řecko, Bulharsko a Rumunsko v Evropě, Kalifornie v Severní Americe a Chile v Jižní Americe. Toto je však jiná odrůda ořechu, která má tmavší dřevo. Proto výrobci rozlišují evropský a americký ořech.

Evropský ořech


Americký ořech 


Ořech je skvělý pro své výjimečné vlastnosti

Ořechové dřevo se velmi cenní, zejména starší stromy jsou v oblibě dýháren. Je to proto, že jeho kresba je tak speciální. Každý kus je dokonalý originál. Běl se pyšní šedobílou barvou. Někdy se na okrajích vyskytují jasné žluté skvrny. Barva jádra se mění podle půdy. Většinou má tmavohnědou barvu s jasným černým oddělením od běli. Také barva ohraničení závisí na půdě. Čerstvé dřevo obsahuje hodně tříslovin. Je hodně tvrdé a vyniká vysokou trvanlivostí, která dokonce může být lepší než u dubového dřeva. Velmi dobře se s ním pracuje, dá se obrábět, soustružit, a také řezat na pláty. Výborně se ohýbá. Právě proto se v minulosti ořech hojně využíval k výrobě malých člunků na zámořské plachetnice.


Možnosti využití ořechového dřeva

Ořechové dřevo je krásné ale i drahé. Už od 17. století se používá na výrobu luxusního nábytku, pažeb cenných mysliveckých pušek, na pistolové střenky, na palubní desky luxusních automobilů, vybavení interiérů bank, kanceláří a drahých obchodů. Používají ho i řezbáři a sochaři. Své místo má i při výrobě špičkových uměleckých předmětů, např. přívěsky a šperky. Hodí se i na soustružené výrobky (ořechové mísy, dózy, svícny, apod.). Ve velké oblibě ho mají výrobci vysoce dekorativních ořechových dýh, které se mohou použít na polepování laťovek na výrobu nábytku, konstrukčních překližek a dřevotřískových desek dveří, obložek, podlahových panelů, vlysů, krycích lišt a mnoho jiného. Na tuto výrobu se obvykle volí odolné a atraktivní dřevo z ořecháčů, které rostou v hornatých oblastech Přední a Centrální Asie. Dřevo ořechů z mírného pásma trpí v poslední době velmi často různými chorobami a škůdci. Proto se také jejich dřevo využívá už velmi málo.

Na výrobu většiny našich produktů využíváme ořechové dřevo ze Severní Ameriky a dodáváme ho pouze v jeho přírodní barvě. Dřevo má certifikát PEFC. U řady WoodArt používáme i evropský ořech, zákazník si tak může vybrat, který dekor se mu více zamlouvá.

Žádné komentáře:

Okomentovat