pondělí 27. února 2017

Jak pečovat a obnovit povrchovou úpravu masivního stolu?

Jídelní stůl je jedním z nejdůležitějších prvků každé kuchyně nebo jídelny. Existuje spousta různých druhů jídelních stolů, k těm nejoblíbenějším patří stoly z kvalitního masivního dřeva, které sice nejsou nejlevnější, mají ale spoustu předností, díky nimž se jejich koupě vyplatí.

Dřevěné masivní stoly mají oproti ostatním mnohem delší životnost a při správné péči si zachovají všechny své vlastnosti i kvalitu. Je ale třeba se o ně správně starat, a to i s ohledem na to, jaký konkrétní typ povrchové úpravy byl pro výrobu stolu použit. Pojďme se podívat podrobněji, jak se má správně pečovat o lakované, voskované a olejované dřevěné masivní stoly.

Masivní stoly s lakovaným povrchem

Lakované masivní stoly jsou velmi oblíbené a s tímto způsobem povrchové úpravy se můžeme setkat nejčastěji. Pro běžné setření prachu ze stolu stačí použít obyčejný suchý hadřík, při důkladnějším čištění použijte vlhký hadřík spolu s vhodným čisticím prostředkem – může jít i o některé zředěné prostředky na mytí nádobí, nejlepší volbou jsou ale speciální prostředky určené na lakovaný nábytek (bez dezinfekční složky, která by povrchovou úpravu mohla poškodit). Poté stůl důkladně vysušte. Po vysušení lze použít jemnou leštěnku na nábytek s lakovaným povrchem. Pokud si s volbou vhodného prostředku nebudete vědět rady, doporučujeme poradit se s prodejcem, případně výrobcem stolu.

Zatímco čištění lakovaných stolů je snadné, oprava takového stolu už tak jednoduchou záležitostí není. Jedná-li se o menší poškození, použijte retušovač škrábanců, u výraznějších rýh je obvykle třeba vyplnit je vhodným voskem/tmelem. U větších poškození už bývá nutné dané místo celé přebrousit a znovu nalakovat. Pokud s touto činností nemáte zkušenosti, obraťte se raději na zkušené specialisty.

Masivní stoly s voskovaným povrchem

Ani u voskovaných stolů není jejich údržba nijak složitá. V případě menšího znečištění použijte lehce navlhčený bavlněný hadřík, poté stůl vytřete do sucha. Určitě ale nikdy nepoužívejte utěrky z mikrovlákna, které by mohly povrch stolu poškodit, stejně tak se k čištění voskovaného stolu nesmějí používat žádné agresivní čisticí prostředky (kyseliny, přípravky s louhem apod.). Pro intenzivnější údržbu lze použít směs vody a mýdlového prostředku (100:1). Opět stačí pouze nanést tento roztok v tenké vrstvě měkkým bavlněným hadrem a ihned po nanesení vytřít do sucha.

Jednoduchá je i oprava menších škrábanců, stačí je pouze vyčistit brusnou houbičkou a převoskovat – předtím se ale doporučuje odstranit zbytky původních vrstev vosku, aby na stole nevznikly skvrny. Celá vrstva vosku by se jinak měla obnovovat jednou za rok až tři roky, podle toho, jak vysoká je intenzita používání stolu. Co se týká samotného nanášení vosku, používá se k němu měkký hadřík, pěnová guma nebo štětec, po 24 hodinách, kdy vosk vnikne do struktury dřeva, pak můžete stůl znovu přeleštit.

Masivní stoly s olejovaným povrchem

Péče o olejované masivní stoly už je trochu náročnější, je třeba se o ně pravidelně starat. Pro odstranění prachu stačí kvalitní prachovka (např. z bavlny nebo lnu), na rozlitou tekutinu použijte papírovou či textilní utěrku, tak abyste tekutinu po povrchu zbytečně nerozmazávali a pak povrch setřete důkladně vyždímaným hadříkem a vytřete dosucha. Pokud dojde k většímu znečištění stolu, je potřeba jej vyčistit co nejdříve a nenechat nečistotu zaschnout. V tomto případě je možné použít velmi slabou mýdlovou vodou. V žádném případě se nesmí použít čistící pasty, kaše, prášky a jiné látky schopné poškrabat plochu.

Povrch olejovaných stolů byste měli pravidelně kontrolovat a pokud bude potřeba, ošetřit jej novým nánosem oleje. Prostředky pro péči o tyto masivní stoly vybírejte pečlivě, ideální je použít ošetřovací sadu doporučenou přímo výrobcem daného nábytku.

Na co si dát u masivních stolů pozor?

U masivních stolů je třeba hlídat vlhkost vzduchu v místnosti. Tento druh nábytku potřebuje prostředí s vlhkostí vzduchu optimálně od 40 do 60 %, v příliš suchém prostředí totiž dochází k jeho vysušování a smršťování. Pokud na masivní dřevěný stůl položíte vlhké předměty, mohou na jeho povrchu zanechat stopy a dřevo do sebe absorbuje vlhkost. Při extrémních výkyvech teploty pak dokonce může docházet i k ohýbání nebo praskání dřevěných desek stolu (ideální teplota v místnosti je kolem 20°C.). Tyto neduhy lze ovlivnit právě povrchovou úpravou. Dobrou volbou jsou masivní stoly z průběžně lepené spárovky, která zabraňuje kroucení a zajišťuje maximální pevnost.
                                                                                              

2 komentáře:

  1. My máme také v pergole dřevěné židle a stůl, a i když je na zimu uklízím do garáže, kde je sucho a relativně teplo, tak je stejně na jaře z nábytku barva taková sedřená, tak ho každé jaro natírám. Je to otázka chvíle, ale máme pak díky tomu znovu pěkný nábytek :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych hrozně chtěla k nám do kuchyně nějaký pěkný dřevěný stůl. Bohužel co jsem se tak nedávno byla dívat na různé jídelní stoly a sety tak z masivu se toho moc sehnat nedá. A když už se něco najde, tak je to většinou příšerně drahé. Zas tak moc si za stůl nemůžu dovolit dát. Bude to tedy chtít nějaký kompromis.

    OdpovědětVymazat